Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
ПОЗИВ

Ултразвучни прегледи дојки

Брига о себи и сопственом здрављу некада се сматра луксузом, па жена, због традиционалне улоге да се брине о другима, не стиже да се посвети себи.

У Србији се рак дојке сваког дана дијагностикује код 13 жена, док од последица те болести живот изгубе 4 жене.

Ултразвучни преглед дојки не захтева посебну припрему, а најбоље је да се уради у периоду од 1. до 10. дана менструалног циклуса.

Дом здравља "Вождовац" ће у петак 09.11.2018. године од 8 до 13 часова, у Здравственој станици "Јајинци" (ул. Булевар ЈНА 86а), организовати ултразвучне прегледе дојки. Прегледе ће обављати др Маријана Банашевић, спец. гинекологије и акушерства - цитолог. За преглед није потребан упут, али га је неопходно заказати. Заказивање прегледа врши се телефоном, сваког дана од 13 до 18 часова, на број 011/ 3943-282. Служба за поливалентну патронажу, у наведеном периоду, пружаће савете о самопрегледу дојки, значају превентивних прегледа, контролисаће крвни притисак и БМИ.

Истог дана у 13 часова
биће организована трибина "Значај превентивних прегледа у откривању малигних болести дојке", коју ће водити др Валентина Андрејић, спец. гинекологије и акушерства - цитолог.

Ова акција једна је у низу активности у борби против рака дојке, да би се скренула пажња на распрострањеност те болести и подигла свест о значају превенције и раног откривања.

 
ЗАТО контролишите своје дојке данас, да бисте са породицом биле сутра...
 
Преглед дојки је уобичајени и рутински преглед који свака жена мора обавити најмање једном годишње, најчешће при рутинском гинеколошком прегледу, а по потреби и чешће. Свим женама након 25. године саветује се да једном месечно обаве саме преглед груди, али то често није довољно. Ултразвук дојки има широку примену у дијагностици обољења дојке, јер је нешкодљив, ефикасан, безболан и са великом вероватноћом (око 97-98%) диференцира малигне од бенигних промене у дојци. Код хормонских и структуралних промена у дојци код жена у менопаузи, од 50. године живота препоручује се маморафија као преглед избора.

Ултразвук дојке неопходан је и дијагностички од велике важности у следећим случајевима:
  • Код појаве чворова у дојци (утврђује се да ли се ради о солидној или цистичној формацији)
  • Код присутног исцетка из дојки ван периода дojeња
  • Код дуготрајног присутног бола у дојци
Препорука за чешће обављање прегледа је:
  1. код жена са дијагностикованом болести дојке
  2. код жена на супституционалној хормонској терапији
  3. код жена са имплантима
Преглед дојки обухвата преглед обе дојке по одређеном редоследу - по такозваним квадрантима, а затим се ткиво дојке упоређује, да се додатно уоче евентуални одступи у грађи. После тога, прегледа се регија брадавица и на крају пазух. Након завршетка прегледа гинеколог ће констатовати присуство евентуалних промена и дати сугестије за даљу дијагностику.