Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
"Превенција злоупотребе психоактивних супстанци"
ДРОГА НИЈЕ ИЗБОР
 
Императив Дома здравља ,,Вождовац “  је на примарној превенцији односно проналажењу начина како да сачувамо и унапредимо  здравље становништва у целини.Посебно рањива група су деца и омладина, која често знају да  крену путем који води у болест зависности и комплетно самоуништење. Дрога није избор и зато је неопходно омогућити младима да направе изборе у корист здравља и свеукупног напредовања у животу, који ће желети да живе испуњени задовољством.

У том правцу, предузимамо  адекватне активности, планирамо и реализујемо предавања, чији је циљ повећање свести  о штетности наркотика, односно директан утицај на децу школског узраста.

Трибине  на тему: "Превенција злоупотребе психоактивних супстанци" одржаће се:

•    15.05.2019 у 11:30 ч. у ОШ ,,Војводe Степe“, ул .В. Степа 520.
Трибину воде педијатријски тим: педијатар др Светлана Стојановић Тувић и мс Тијана Лазић Ђорђевић. Учесници су ученици седмог разреда.

•    22.05.2019 у 15 ч.  у ОШ „Данило Киш“ ул Генерала Штефаника 6.
Трибину води педијатријску тим: педијатар др Светлана Стојановић Тувић,  мс Тијана Лазић Ђорђевић и Јавни тужилац г-дин Исаиловић. Учесници трибине су ученици седмог разреда.

 

 

Наш задатак је да, заједно са свим учесницима акције, укључујући здравствени сектор, просвету, социјалну политику, тужилаштво, као и канцеларије за младе, предочимо ученицима који све проблеми могу да буду изазвани употребом дроге и које су све последице таквог стила живота. Осим тога, говорићемо и о томе на који начин да се деца заштите од могућности да почну да користе психоактивне супстанце и коме могу да се обрате за помоћ.

Истовремено превентивним програмима интензивно радимо на повећању нивоа социјалне компетентности , да се код младих људи развијају: самопоуздање, самопоштовање, самоконтрола, затим вештине комуникације и способност уочавања и успешног решавања проблема, затим рационално дефинисање циљева и  успостављање позитивног система вредности.
Модел који деца добијају од одраслих у великој мери обликује њихово понашање и одређује будуће изборе! Има ли веће одговорности? Мислимо о томе!