Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац Вести
DZ Voždovac
12. МАЈ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
четвртак, 10 мај 2018 13:02

Међународни дан сестринства, 12. мај 2018. године, обележава се под слоганом "Сестринство: глас који следимо – здравље је људско право", указујући да би здравствена заштита требала да буде доступна свима, без обзира на место где се пружа и окружење.

Међународни савет сестринства (International Council of Nurses) указује на више значајних аспеката доступности здравствене заштите:

  • уочавање и идентификација непрепознатих здравствених потреба;
  • задовољавање разноликих здравствених потреба;
  • доступност и лака приступачност услугама;
  • приуштива нега;
  • сигурна и квалитетна нега;
  • непрекидан и хуманоцентрични приступ.

Зашто се Међународни дан сестринства ове године усмерава на здравље као људско право? Ово шире усмерење омогућава сестринству да разуме филозофску основу своје целокупне праксе, било да се у оквиру ње појединци баве промоцијом здравља, превенцијом болести и повреда или третманом акутних и хроничних стања. Овај фокус нам омогућава да утврдимо здравствене последице социјалних одредница здравља (санитарних мера, адекватне исхране, становања, животне средине и  радне околине, образовања, равноправности, ...) и омогућава нам да разумемо систем здравствене заштите из перспективе у чијем је средишту особа и заједница.

"Хуманоцентрични приступ значи опхођење према људима, пацијентима и њиховим ближњима, старатељима и другима са саосећањем, достојанством и поштовањем. Он подразумева њихово укључивање у доношење одлука о сопственом здрављу и нези. Овај приступ значи и укључивање људи у дизајнирање система и стварање политике..." (Angel Gurriá, OECD Secretary-General)

Здравствени систем је есенцијални елемент здравог и равноправног друштва. Здравље као људско право је перспектива која значи да где год да живите можете добити здравствену заштиту која је у складу са вашим здравственим потребама.

Користимо ову прилику да честитамо запосленима и свим члановима Синдиката међународни дан сестринства.
 

Менаџмент ДЗ "Вождовац"
Синдикат медицинских сестара и техничара ДЗ "Bождовац"

 
XXVIII Недеља здравља уста и зуба
четвртак, 10 мај 2018 09:58

Под слоганом "Здрави зуби у здравој породици" и ове године стоматолошка служба ДЗ "Вождовац" придружује се обележавању XXVIII Недеље здравља уста и зуба у периоду од 14. до 20. маја 2018. године.

Акцију обележавања на нивоу целе Србије спроводи Институт за Јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду, као и заводи за јавно здравље, у циљу промовисања значаја оралне хигијене и исхране.
 
Стоматолошки тимови који раде са децом школског и предшколског узраста интензивирају рад у спровођењу превентивних мера, организује се конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове, а најбољи међу њима биће награђени захвалницама и пакетићима на приредби која ће бити одржана 16.05.2018. године у 1230 часова у великој сали ГО Вождовац.

 


Страна 9 од 79