Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац Вести
DZ Voždovac
Предавање у основној школи „Милан Ђ. Милићевић“
среда, 24 април 2019 11:56

Дана 23.04.2019. године, у Свечаној сали основне школе „Милан Ђ. Милићевић“, одржано је предавање на тему „Сексуално и репродуктивно здравље“. Учесници предавања били су ученици осмог разреда, подељени у три групе (по 50 ученика).
У оквиру 45-о минутног предавања, уз адекватну презентацију и интеракцију са учесницима, предочен је развој репродуктивних функција, шта је то репродуктивно здравље, његов значај, полно преносиве болести и превенција истих . Наглашено је да доступне информације често могу бити недовољне, непотпуне те да није срамота питати, обратити се изабраном педијатру, гинекологу или психологу.
ПЕДИЈАТРИСКИ ТИМ: др Александра Секулић Фрковић, мс Мирјана Дјоровић

 
ТРУДНОЋА, БЕБА, ДЕТЕ, ПОРОДИЦА ... САМО СУ НЕКЕ ГРУПАЦИЈЕ О КОЈИМА БРИНЕ ДОМ ЗДРАВЉА ,,ВОЖДОВАЦ”
среда, 24 април 2019 10:29

Дом здравља ,,Вождовац” кроз свеобухватан програм будућим родитељима помаже да добију:
- правовремене информације;
- едукације;
- предавања стручног кадра;
- интерактивне радионице;
- обилазак трудница и породиља  од стране виших медицинских  сестара Службе за поливалентну патронажу, специјализованих да пруже подршку раном расту и развоју;

У духу шире подршке здравој трудници, Саветовалиште за психофизичку припрему трудница за порођај у Дому здравља Вождовац, шири своју делатност.
До сада су труднице биле обухваћене од 28 недеље трудноће до порођаја,вежбама дисања и психолошком припремом за порођај. Обухват трудница је већ од 3 месеца трудноће, организовањем саветовања на интерактивним скуповима која воде психолог,стоматолог и гинеколог.
Теме на скуповима и саме труднице иницирају. Један ос таквих скупова је организован 19.04.2019 године у свечаној сали ДЗ Вождовац, а водили су га др Тања Белић - стоматолог и Биљана Јанацковић - психолог ДЗ Вождовац.
  
Скупу је присуствовало 25 трудница, а обрађене су теме о основној стоматолошкој заштити и оралној хигијени код трудница и одојчета,а психолог је излагао о превазилажењу страха од трудноће и порођаја.
Надаље се планира одржавање оваквих састанака у просеку једном месечно.

                  Учествовали смо и на Фестивалу дојења, пети по реду.

Једна од учесница здравственог панела била је др Тања Белић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије из ДЗ „Вождовац“, покровитеља Петог Авент фестивала дојења. Она је објаснила колико је орално здравље важно за здравље плода и за здравље будуће маме, а труднице је изненадио њен савет да у првим данима и месецима након порођаја са стоматологом поразговарају о нези бебиних десни и зубића који тек треба да никну.
 
Паузе између излагања будуће мајке користиле су и да им сестре из Службе за поливалентну патронажу Дома здравља „Вождовац“ измере притисак, одреде БМИ, објасне начин остваривања права на кућне посете…

Прва трудноћа свакој жени доноси многобројна питања и недоумице због којих им самопоуздање често мањка, а преовлађује страх од непознатог.
Из тог разлога:
                 Наш стручни тим је увек спреман да одговори на сва ваша питања!

 


Страна 5 од 63