Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Бубрези и здравље жена
среда, 07 март 2018 12:31

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у месецу марту, почевши од 2006. године, на иницијативу и под покровитељством Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundation).

Обележавање овог датума, у више од 100 земаља широм света, има за циљ подизање свести о значају бубрега за квалитет нашег свакодневног живота, као и пружање адекватних информација и слање снажне поруке јавности да су болести бубрега честе и веома озбиљне, али да је, адекватним интервенцијама, могуће спречити њихов настанак и успешно лечити њихове последице.

Опширније...
 
Март, месец борбе против рака: превенција малигних тумора
понедељак, 05 март 2018 12:57

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години.

До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%. Према истом извору, у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола.


КЉУЧНЕ ПОРУКЕ за рано постављање дијагнозе су:

  • повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару по појави симптома;
  • инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника како би могли да поставе тачну и благовремену  дијагнозу;
  • омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком.
 

Опширније...
 
Извештај са акције
петак, 02 март 2018 09:21

У четвртак  01.03.2018. године у цетралном објекту Дома здравља „Вождовац“ ул. Устаничка 16, у сарадњи са Ascensia Diabetes Care, успешно је спроведена акција контроле крвног притиска и нивоа шећера у крви.

Код 17 корисника регистрован је значајно повишен ниво шећера у крви, те су упућени надлежном лекару ради провере дневног профила и анализе HbA1c.

 

 


Страна 34 од 42