Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Светски дан здравља
уторак, 04 април 2017 13:17

Светски дан здравља, 07.04.2017. године, под овогодишњим слоганом "Депресија - хајде да разговарамо" биће обележен у оквиру редовних активности Службе за поливалентну патронажу у "Кутку здравља" (Устаничка 16), Месним заједницама и током редовних посета породицама.

Депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.

Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Корисници улуга ће у "Кутку здравља" бити стрпљиво саслушани и охрабрени да потраже помоћ, ако мисле да пате од депресије.

Шта можете учинити ако мислите да сте депресивни:

 • Разговарајте са неким коме верујете о својим осећањима. Већина људи се осећа боље након разговора са особом од поверења.
 • Потражите стручну помоћ, пре свега од изабраног лекара.
 • Радите оно у чему уживате и што чини да се добро осећате.
 • Будите у сталном контакту са породицом и пријатељима.
 • Саветује се физичка активност, посебно шетња.
 • Неопходни су редовна исхрана и довољно сна.
 • Избегавајте или ограничите унос алкохола, јер може погоршати депресију.
 • Ако имате мисли о самоубиству или самоповређивању, одмах потражите помоћ.
 
Извештај са трибине о малигним болестима
петак, 31 март 2017 12:58
У жељи да се подигне свест опште јавности о важности превенције рака, 30. марта 2017. године у 18 часова одржана је трибина под називом "Све што до сада нисте знали о малигним болестима" у организацији Дома здравља "Вождовац" и Удружења пацијената оболелих од рака дебелог црева и јетре. Препознајући значај ове кампање, њеном обележавању овом трибином прикључила се и Градска општина Вождовац, као и председник Савета за здравство Вождовца др Слађан Тимотијевић.
 
Презентацију о нези оболелих од малигних болести одржала је др Силвија Вукић, специјалиста опште медицине, шеф Одсека за кућно лечење, негу и палијативно збрињавање Дома здравља "Вождовац". Скупу се обратио и проф. др сц. мед. Владимир Ковчин, онколог у "Oncomed System" Београд, упознавши присутне са факторима ризика за настанак канцера, компаративном и интегративном медицином, као и савременим приступима у лечењу карцинома, док је Ален Рељић, магистар фармације у Esensa d. o. o., говорио о пробиотицима и њиховом утицају на здравље појединца. Након одржаног предавања, заинтересовани грађани имали су прилику да поделе своја искуства и добију одговоре на питања у вези са овим тешким обољењем.
 
Представљен нови дигитални рендген апарат
петак, 31 март 2017 10:57

Дана 30.03.2017. године, у присуству јавног сервиса и градске телевизије Студио Б, званично је представљен нови дигитални рендген апарат у Одсеку за радиолошку, ултразвучну и другу дијагностичку делатност Дома здравља "Вождовац".

То је апарат последње генерације Vision V, који ће значајно унапредити рад рендген дијагностике и омогућити брже, безбедније и ефикасније пружање услуга нашим корисницима.

 
Предности дигиталне рендген дијагностике:

 • комфорна за запослене, јер се обезбеђује већа дијагностичка сензитивност;
 • штити животну средину и запослене, јер не постоје испарења хемикалија које се користе за развијање филмова;
 • постоји могућност складиштења података у систему, обраде слике на лицу места, омогућава успостављање телемедицине;
 • смањују се трошкови, јер се не користе филмови и средства за развијање.

 

 


Страна 53 од 60