Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
ИЗВЕШТАЈ СА ПРИРЕДБЕ ПОВОДОМ XXVIII "НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА"
четвртак, 17 мај 2018 12:10

Поводом XXVIII "Недеље здравља уста и зуба" која је ове године обележава под слоганом "Здрави зуби у здравој породици", Служба за стоматолошку здравствену заштиту уз подршку ГО Вождовац организовала је приредбу која је одржана у скупштинској сали, у среду 16.05.2018. год.

На приредби  је учествовало 120 деце из вождовачких вртића и основних школа.

Испред општине Вождовац скупу се обратио члан већа Милош Стојановић, задужен за предшколске и школске установе.

Присутне малишане поздравила је и в. д. директор ДЗ "Вождовац" спец. др Невенка Величковић.

Програм је водио новинар РТСа Владимир Петровић, а забавни део је био испуњен скечевима, рецитацијама и песмицама деце из вртића и основних школа.

У програму је учествовала  и наша позната певачица, композитор и текстописац Мари Мари, која је својим наступом забавила малишане путем музичке интерактивне игре.

Најбољи ликовни и литерални радови награђени су пригодним пакетићима и захвалницама.

 
12. МАЈ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
четвртак, 10 мај 2018 13:02

Међународни дан сестринства, 12. мај 2018. године, обележава се под слоганом "Сестринство: глас који следимо – здравље је људско право", указујући да би здравствена заштита требала да буде доступна свима, без обзира на место где се пружа и окружење.

Међународни савет сестринства (International Council of Nurses) указује на више значајних аспеката доступности здравствене заштите:

  • уочавање и идентификација непрепознатих здравствених потреба;
  • задовољавање разноликих здравствених потреба;
  • доступност и лака приступачност услугама;
  • приуштива нега;
  • сигурна и квалитетна нега;
  • непрекидан и хуманоцентрични приступ.

Зашто се Међународни дан сестринства ове године усмерава на здравље као људско право? Ово шире усмерење омогућава сестринству да разуме филозофску основу своје целокупне праксе, било да се у оквиру ње појединци баве промоцијом здравља, превенцијом болести и повреда или третманом акутних и хроничних стања. Овај фокус нам омогућава да утврдимо здравствене последице социјалних одредница здравља (санитарних мера, адекватне исхране, становања, животне средине и  радне околине, образовања, равноправности, ...) и омогућава нам да разумемо систем здравствене заштите из перспективе у чијем је средишту особа и заједница.

"Хуманоцентрични приступ значи опхођење према људима, пацијентима и њиховим ближњима, старатељима и другима са саосећањем, достојанством и поштовањем. Он подразумева њихово укључивање у доношење одлука о сопственом здрављу и нези. Овај приступ значи и укључивање људи у дизајнирање система и стварање политике..." (Angel Gurriá, OECD Secretary-General)

Здравствени систем је есенцијални елемент здравог и равноправног друштва. Здравље као људско право је перспектива која значи да где год да живите можете добити здравствену заштиту која је у складу са вашим здравственим потребама.

Користимо ову прилику да честитамо запосленима и свим члановима Синдиката међународни дан сестринства.
 

Менаџмент ДЗ "Вождовац"
Синдикат медицинских сестара и техничара ДЗ "Bождовац"

 
Свакодневна активност - у служби здравља тела и духа!
четвртак, 10 мај 2018 13:17

Према подацима Светске здравствене организације, недостатак физичке активности представља четврти водећи фактор ризика по здравље глобално, што води до процене да је управо овај фактор одговоран за чак 3,2 милиона смртних случајева, односно 6% укупног броја умрлих у свету сваке године.

Чињеница је да су модерно друштво и убрзан технолошки развој донели напредак у многим областима живота и рада, али су, с друге стране, условили промене животних стилова које дугорочно директно негативно утичу на здравље људи.

Опширније...
 


Страна 7 од 54