Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
12. МАЈ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
четвртак, 10 мај 2018 13:02

Међународни дан сестринства, 12. мај 2018. године, обележава се под слоганом "Сестринство: глас који следимо – здравље је људско право", указујући да би здравствена заштита требала да буде доступна свима, без обзира на место где се пружа и окружење.

Међународни савет сестринства (International Council of Nurses) указује на више значајних аспеката доступности здравствене заштите:

  • уочавање и идентификација непрепознатих здравствених потреба;
  • задовољавање разноликих здравствених потреба;
  • доступност и лака приступачност услугама;
  • приуштива нега;
  • сигурна и квалитетна нега;
  • непрекидан и хуманоцентрични приступ.

Зашто се Међународни дан сестринства ове године усмерава на здравље као људско право? Ово шире усмерење омогућава сестринству да разуме филозофску основу своје целокупне праксе, било да се у оквиру ње појединци баве промоцијом здравља, превенцијом болести и повреда или третманом акутних и хроничних стања. Овај фокус нам омогућава да утврдимо здравствене последице социјалних одредница здравља (санитарних мера, адекватне исхране, становања, животне средине и  радне околине, образовања, равноправности, ...) и омогућава нам да разумемо систем здравствене заштите из перспективе у чијем је средишту особа и заједница.

"Хуманоцентрични приступ значи опхођење према људима, пацијентима и њиховим ближњима, старатељима и другима са саосећањем, достојанством и поштовањем. Он подразумева њихово укључивање у доношење одлука о сопственом здрављу и нези. Овај приступ значи и укључивање људи у дизајнирање система и стварање политике..." (Angel Gurriá, OECD Secretary-General)

Здравствени систем је есенцијални елемент здравог и равноправног друштва. Здравље као људско право је перспектива која значи да где год да живите можете добити здравствену заштиту која је у складу са вашим здравственим потребама.

Користимо ову прилику да честитамо запосленима и свим члановима Синдиката међународни дан сестринства.
 

Менаџмент ДЗ "Вождовац"
Синдикат медицинских сестара и техничара ДЗ "Bождовац"

 
Свакодневна активност - у служби здравља тела и духа!
четвртак, 10 мај 2018 13:17

Према подацима Светске здравствене организације, недостатак физичке активности представља четврти водећи фактор ризика по здравље глобално, што води до процене да је управо овај фактор одговоран за чак 3,2 милиона смртних случајева, односно 6% укупног броја умрлих у свету сваке године.

Чињеница је да су модерно друштво и убрзан технолошки развој донели напредак у многим областима живота и рада, али су, с друге стране, условили промене животних стилова које дугорочно директно негативно утичу на здравље људи.

Опширније...
 
XXVIII Недеља здравља уста и зуба
четвртак, 10 мај 2018 09:58

Под слоганом "Здрави зуби у здравој породици" и ове године стоматолошка служба ДЗ "Вождовац" придружује се обележавању XXVIII Недеље здравља уста и зуба у периоду од 14. до 20. маја 2018. године.

Акцију обележавања на нивоу целе Србије спроводи Институт за Јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду, као и заводи за јавно здравље, у циљу промовисања значаја оралне хигијене и исхране.
 
Стоматолошки тимови који раде са децом школског и предшколског узраста интензивирају рад у спровођењу превентивних мера, организује се конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове, а најбољи међу њима биће награђени захвалницама и пакетићима на приредби која ће бити одржана 16.05.2018. године у 1230 часова у великој сали ГО Вождовац.

 


Страна 10 од 56