Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Превентивни прегледи поводом Светског дана срца
понедељак, 25 септембар 2017 06:18
 
Светски дан срца 29. септембар 2017. године
четвртак, 21 септембар 2017 09:15

"ОЈАЧАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ"

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом "Ојачајте своје срце", наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.

Деца представљају посебно ризичну категорију за појаву болести срца и крвних судова. Болести срца и крвних судова могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током детињства усвајењем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Одређене непрепознате и нелечене заразне болести код деце су посебан проблем, јер могу да изазову трајна оштећења на срцу, која се често лече једино хируршким интервенцијама.

Опширније...
 
Мамографија, још једна дијагностичка процедура од 15.09.2017. године
четвртак, 14 септембар 2017 07:47

МИСЛИ О СВОМ ЗДРАВЉУ И КАДА СИ ЗДРАВ.

Боље да знаш на време него да закасниш.

У Дому здравља "Вождовац" почиње са радом нова дијагностичка процедура - МАМОГРАФИЈА.

Мамографија је радиолошка дијагностичка процедура, која подразумева рендгенско снимање дојки са циљем раног откривања тумора дојки. Намењена је женама старијим од 40 година живота.

У нашој установи, мамографију ће од 15.09.2017. године на аналогном мамографском апарату "Planmed Sophie Classic" радити:

  • др Дејана Стевановић Жегарац, специјалиста радиологије и
  • Милка Вуковић, виши радиолошки техничар.
 


Страна 9 од 48